Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alvás betegségek képes leírás - Alvás.tlap.hu
részletek »

Alvás betegségek - Alvás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alvas.tlap.hu » Alvás betegségek
Keresés
Találatok száma - 15 db
Ágyneműhuzat

Ágyneműhuzat

Informálódjon honlapunkon a legjobb ágyneműhuzatokról és kiegészítőkről. Web áruházunkban, nagy termék kínálatban, könnyedén és egyszerűen tájékozódhat a kezelhető kereső rendszer segítségével. Így könnyen válogathat ágynemű garnitúráink és egyéb termékeink között. Bármilyen stílusú hálószobához passzoló mintás ágyneműhuzatot találhat weblapunkon. Akár pamut, akár mikroszálas ágyneműt keres, a legjobbat ajánljuk. A lepedők, takarók, paplanok és párnák széles választékát kínáljuk. Válogasson a legjobb minőségű garnitúrák között! Dobja fel otthonát, és hálószobáját egy stílusos ágyneműhuzattal. A legszebb paplanokat, lepedőket is megtalálhatja oldalunkon. Cégünk a házhozszállítást a megvásárlástól eltelt két napon belül teljesíti. A mintás ágyneműhuzatok stílusvilága változatos, így minden érdeklődő találhat a számára jól kinéző ágynemű huzatot!

Álmatlanság

Álmatlanság

A tranziens (átmeneti) illetve rövid távú (néhány naptól néhány hétig tartó) insomnia hátterében akut (heveny) stressz, akut testi betegség, időzóna-átrepülés, vény nélküli gyógyszerek nem előírás szerinti szedése nem ritka ok, a krónikus (legalább fél éve tartó) insomniának azonban rendszerint másféle okai, ill. összetevői vannak, hátterükben kb. 50 százalékban mentális betegség, kb. 25 százalékban belgyógyászati vagy neurológiai betegség, további kb. 25 százalékban életmódbeli, illetve alváshigiénés tényezők állnak.

Alvás és cukorbetegség

Alvás és cukorbetegség

Nem ér el eredményt az éhezéssel? A harmadszor is leadott kilók mindig megtalálják az utat visszafelé? Készen áll új ötletek meghallgatására a fogyással és a cukorbetegséggel (más néven diabétesszel) kapcsolatban? Akkor rajta! A túlsúly gyakran együtt jár a cukorbetegséggel. A cukorbetegség elõre megjósolt elterjedése jelentõsen meggyorsította a két baj együttes legyõzésére irányuló kutatásokat. A CDC (Járványügyi Hivatal a W.H.O-n az Egészségügyi Világszervezeten belül) jóslata szerint a 2000-ben születettek közül átlagosan minden harmadik emberben az élete során valamikor diabétesz fog kialakulni. Az Egyesült Államokban lévõ Department of Health and Human Services (Népjóléti és Egészségügyi Hivatal) szerint 2025-re világszerte mintegy 300 millió embernél fognak cukorbetegséget diagnosztizálni. Ez önmagában sokkoló!

Alvási apnoé

Alvási apnoé

Az alvási apnoe szindróma, a leggyakoribb ún. alvás-ébrenlét zavar, alvásfüggő légzészavar. A betegség hátterében lévő garatelzáródás (garat= orr, száj, gége mögötti tér, melyeket rugalmas izmok határolnak) kizárólag alvás, illetve szendergés közben alakul ki.

Alvási fogcsikorgatás

Alvási fogcsikorgatás

Pontos számot senki sem tud, de becslések szerint a felnőttek 50-95%-a bajlódik fogcsikorgatással, és minden hatodik gyereket ugyancsak érint ez a szaknyelven bruxizmusnak nevezett állapot. Sokan nem is tudják, hogy éjjel, álmukban csikorgatják a fogukat.

Alvásparalízis

Alvásparalízis

Az alvási bénultságot, orvosi nevén alvási paralízist nagyon sokáig természetfeletti jelenségként értelmezték az emberek, pedig ez a folyamat az alvásnak egy különleges, módosult állapota. Az ember elalváskor vagy éppen ébredés előtt akarata ellenére képtelen megmozdulni vagy megszólalni, ugyanis izmai és végtagjai egy rövid időre részlegesen megbénulnak.

Alvászavar

Alvászavar

A normális alvás során öt-hat, átlagosan 90 percig tartó ciklus ismétlődik. Egy-egy ciklus négy stádiumból - szendergés, felszínes, közepes és mély alvás - és az úgynevezett REM-sza­kaszból áll. Utóbbit a gyors szemmozgáson kívül (rapid eye movement) az álom és bizonyos vegetatív tünetek, pulzus- és légzésváltozások jellemzik. Átla­gosan 7,5 órát alszunk, bár nagyok az egyéni és életkorbeli ingadozások. A népesség 10-15 %-át kínzó alvászavarok közé nemcsak az álmatlanság (in­somnia) tartozik, hanem számos más elalvási, átalvási és ébredési probléma.

Alvászavarok II.

Alvászavarok II.

Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szerveződése alapvető jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás szerepe összetett, és még nem minden részletében tisztázott. Biztos, hogy a pihenésen kívül számos funkciója van, köztük az agy regenerációja, a hangulat szabályozása, a stresszel való megküzdés, az emléknyomok rögzítése és feldolgozása, különböző evolúciósan kódolt túlélési folyamatok, köztük az energia-megtakarítás, az öröklött magatartásminták genetikai programozása, az idegrendszer érése.

Az alvajárás titkai

Az alvajárás titkai

A különös éjszakai vándorlással, mozgásokkal vagy beszéddel, megváltozott tudatállapottal járó alvajárás titokzatossága megragadja a képzeletet. Az alvás közben járkáló 'holdkórosnak' a néphit is misztikus sérthetetlenséget tulajdonít, aki hajmeresztő helyzeteket él túl, nem esik le a tetőről, de balesetet szenved, ha felébresztik. A szakember összeállításának első részéből megismerheti e kórkép jellemzőit és terápiás módszereit.

Hirdetés
Éjszakai ágybavizelés

Éjszakai ágybavizelés

A normál vizeletürítés, illetve a vizeletürítés gátlásának kialakulása általában 5 éves életkorra befejeződik. Éppen ezért az az elfogadott álláspont, hogy ha az éjszakai bevizelés 5 éves koron túl is fennáll vagy azon túl jelentkezik, akkor kivizsgálást igényel. A gyerekek egyik része korábban sosem volt szobatiszta, míg mások a bevizelés előtt legalább fél évig teljesen szobatiszták (szárazak) voltak, és később alakul ki ismét az éjszakai bevizelés.

Hiperszomnia

Hiperszomnia

A hiperszomnia az össz-alvásidő jelentős megnövekedését jelenti. Hiperszomnia alatt az alvás teljes idejének legalább 25%-os növekedését értjük, amely legalább néhány napon át tart. Kevésbé gyakori, mint az álmatlanság. Nem tekinthető kórosnak a több napos alváshiány vagy nagy fizikai megterhelés után jelentkező hosszabb időtartamú alvás, hiszen ilyenkor ez teljesen normális reakció.

Horkolás.hu

Horkolás.hu

Enyhe és közepes esetben -ha nem túlsúyos a horkoló páciens - a Silensor kiválóan segíthet. A működését ellenőrizheti a SleepStrippel. 30-as BMI felett a légzéskimaradás csökkentését nem lehet kivehető készülékekkel jelentősen befolyásolni.

Kisgyermekfejlesztés

Kisgyermekfejlesztés

A Kisgyermekfejlesztes egy olyan weboldal, mely kategóriákba rendezi a fejlesztési eljárásokat, ötleteket. A weboldal nem csak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak is naprakész, friss információkkal szolgál a gyermekfejlesztés minden területén. Az ajánlott cikk a kisgyermekkorban leggyakrabban előforduló alvászavarokkal foglalkozik. Megtudhatja belőle az olvasó, mikortól számít kórosnak egy-egy ilyen zavar, tippeket kaphat belőle arra vonatkozóan, hogyan kezelje ezeknek a zavaroknak a felbukkanását, valamint segít a szülőknek eldönteni, mikor keressen fel szakembert a probléma orvoslása érdekében.

Nyugtalan lábak szindróma

Nyugtalan lábak szindróma

Gyakran félrediagnosztizált betegség a nyugtalan láb szindróma, melyet az alsó lábak mozgatásának ellenállhatatlan kényszere jellemez.== A sokszor nehezen körülírható tünetek az éjszakai pihenésre is rányomják bélyegüket.

Paraszomnia

Paraszomnia

Egyszerűnek tűnik, holott az alvást összetett szabályozási folyamatok finom összjátéka hozza létre. Ha a szabályozás bármely ponton félrecsúszik, az alvás folyamatai változatos zavarokat szenvedhetnek. Álmatlanság, elégtelen alvás, nappali aluszékonyság alakul ki; alvás alatti mozgási-, magatartási zavarok jelenhetnek meg. A zavarok egy része könnyebben érthető, másokat misztikus hiedelmek vesznek körül. Gondoljunk csak a holdkórosságot, az ágybevizelést övező hitekre, amelyek nehezítik a szóban forgó zavarok megértését és kezelését.

Tuti menü